Rss

  • linkedin

Archives for : elokuu2015

Valikoitumisharha ennustuksissa

Oletko joskus havahtunut siihen, että huomaat nähneesi unessa juuri tapahtuneen asian? Tai onko isoäitisi kertonut ennustaneensa unessa useita merkittäviä tapahtumia elämässään? Mitä tällaisista ennustuskyvyistä pitäisi ajatella? Oma ensimmäinen arvaukseni on että hän on oikeassa. Aivan yhtä oikeassa kuin mustekala Paul ja pankin rahaston markkinointiesite.

Mustekalat urheilutietäjinä

MustekalaMustekala Paul tuli tunnetuksi ennustettuaan oikein kaikki 7 Saksan ottelua jalkapallon MM-kisoissa 2010. Paul on valitettavasti nyt jättänyt jo taakseen ennustamisen kuten kaikki muutkin maalliset harrastukset, joten mistähän tällaisia mustekaloja voisi löytää vaikka pian alkaviin koripallon EM-kisoihin? Yksinkertaistetaan hieman tavoitteita ja lähdetään etsimään mustekalaa, joka osaa ennustaa oikein seitsemän ottelua, missä kaikissa on vastakkain tasavahvat joukkueet eikä tasapeli ole mahdollinen lopputulos. Riittää että hankitaan akvaarioon 290 mustekalaa ennustelemaan, niin on 90% todennäköisyys että vähintään yksi heistä ennustaa kaikki oikein. Tosin etukäteen emme tiedä kuka tästä mustekalajengistä se sankari tulee olemaan, mutta eipä se estä hehkuttamasta parasta lonkeroprofeettaa jälkikäteen.

Sosiaalisen median ennustajaguruksi

Toisaalta jos itse haluat olla Paulin kaltainen ennustaja niin sekin onnistuu ja vielä 100% varmuudella. Avaat vaan 128 Twitter-tiliä. Puolella tileistä ennustat ennen ensimmäistä peliä toista joukkuetta ja puolella tileistä toista. Ottelun jälkeen suljet ne 64 tiliä, jotka eivät osuneet oikein. Jäljelle jääneillä 64:llä tilillä ennustat seuraavan koripallopelin voittajaksi molempia joukkueita 32 kertaa. Jatkat tätä samaa rataa, kunnes seitsemän pelin jälkeen sinulla on jäljellä yksi Twitter-tili, jonka aikaleimat todistaa ennustaneesi kaikki 7 peliä oikein etukäteen ja voit alkaa hankkimaan seuraajia. En ole ihan varma tekeekö tämmöinen temppu ketään kulttiguruksi, mutta hahmottaa hyvin valikoitumisharha(utukse)n ideaa.

Valikoidut rahastot

Mikäli käyt pankissa keskustelemassa sijoitusasioista, niin on aika yleistä että heillä on tarjota rahasto, joka on viimeisen parin vuoden aikana pieksänyt viimeisen parin vuoden aikana vertailuindeksit mennen tullen. Mikä kyseisen rahaston menestys on ollut ennen tätä esiteltyä aikajaksoa tai miten heidän kaikki muut rahastot ovat ylipäänsä menestyneet, ei välttämättä olekaan niin suosittu puheenaihe. Sattumaa sisältävissä tapahtumissa havaitaan aina poikkeuksellisen hyviä ja huonoja tapahtumia kun yrityksiä on vaan riittävästi. Pystyvätkö pankin rahastonhoitajat tuottamaan sitten asiakkaalle lisäarvoa pitkällä tähtäimellä? Sitä mitataan aivan muilla tavoilla kuin yksittäistä tähtirahastoa hehkuttamalla valitulla ajanjaksolla.

Takaisin unten maille

Unia tulee ja menee jatkuvasti. Ainakin omien kokemusten mukaan ne aika usein valmistavat tulevaisuuden potentiaalisille ikäville skenaarioille (paisti teini-iässä skenaariot olivat pääasiassa positiivisempia). Huomiota ne herättävät ja muistiin jäävät kuitenkin vain silloin kuin ne oikeasti toteutuvat. Ne sadat ja tuhannet unet jotka eivät koskaan oikeasti toteudu, eivät jää elämään tarinoiksi joita kerromme lapsenlapsillemme.

Statistickon steesit:

  1. Aivomme tykkäävät tarrata yhteensattumiin ja unohtaa ne kerrat kun omat ennustuksemme eivät toteutuneet
  2. Kun joku hehkuttaa ilmiömäisiä ennustuskykyjä, kysy onko kaikki ennustukset huomioitu vai onko ollut mahdollisuus valikoida jälkikäteen hehkutukseen päätyvät
  3. Isoäidit ei valehtele :)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail