Rss

 • linkedin

Archives for : Ennustaminen

Asiantuntijat kuplissa ja kommuuneissa

Sosiaalisten medioiden suosittelualgoritmit sanotaan ajavan käyttäjiä syvemmälle omiin kupliinsa samanhenkisten ihmisten pariin. Mutta mitä se haittaa? Eikö se nimenomaan ole kiva, että ihmiset löytävät uutta samanhenkistä seuraa? Totta tämäkin puoli, mutta ongelma on, että “kuplautuminen” tekee meistä tyhmempiä.

Twitterkupla

Itse en ole vielä löytänyt tietäni Instaan/Tiktokkiin, joten lähestyn asiaa Twitterin näkökulmasta. Luultavasti samat ajatukset sopivat kyllä myös muihin medioihin. Oma Twitter-kuplani muodostuu pääasiassa tilastotieteilijöistä, vedonlyöjistä, sijoittajista ja taloustieteilijöistä. Tätä kautta saan paljon itselleni hyödyllistä informaatiota, mutta kuplani kattaa lopulta aika rajoittuneen kirjon ihmiselämän osa-alueista.

Keskenään korreloivat asiantuntijat

Robertit Clemen ja Winkler julkaisivat jo vuonna 1985 mielenkiintoisen tutkimuksen erilaisten taustojen omaavien ihmisten tarjoaman informaation arvosta, vaikka laajassa käytössä oleva internet oli vasta pilke koodareiden silmäkulmassa. Tausta-ajatuksena ja oletuksena on että erilaiset asiantuntijat tarjoavat ennusteita jostain tulevasta tapahtumasta (esim. työttömyysasteen muutos ensi vuonna) ja nämä ennusteet noudattavat k-ulotteista normaalijakaumaa, missä k tarkoittaa asiantuntijoiden lukumäärää.

Oleellinen asia on, että saman kuplan sisällä ihmisten näkemykset korreloivat voimakkaasti. Näin ollen toinen asiantuntija saman kuplan sisällä ei enää tarjoa yhtä paljon infoa kuin ensimmäinen. Informaation arvo romahtaa yllättävän voimakkaasti korrelaation kasvaessa. Otan esimerkiksi sijoitusvihjeen. Huomaan, että lyhyen ajan sisällä 5 eri pätevänä pitämääni sijoittajaa ilmoittaa Twitterissä ostaneensa yhtiön Z osaketta. Tällaisessa tilanteessa olen joskus tehnyt itsekin perässä sijoituksen hyvin kevyellä omalla perehtymisellä. “Jos 5 eri itseäni kokeneempaa sijoittajaa näkee yhtiön hyvänä sijoituskohteena, ei sijoitus voi pahasti metsään mennä.” Tässä kohtaa pitäisi kuitenkin pohtia esim:

– Seuraavatko nämä 5 sijoittajaa toisiaan Twitterissä?

– Perustavatkohan he sijoituspäätöksiään samoihin analyysiraportteihin?

Molemmat kasvattavat heidän näkemystensä välistä korrelaatiota. Alla on kuvaaja, missä X akseli kertoo asiantuntijoiden välisen korrelaatiokertoimen (kaikki parittaiset korrelaatiot oletetaan samoiksi) ja Y-akseli kertoo kuinka monen yksittäin yhtä pätevän, mutta keskenään riippumattoman, asiantuntijan tietomäärää kyseisten viiden kuplautuneen asiantuntijan ennusteen tietomäärä vastaa. Kuvaajasta nähdään esimerkiksi: “Viiden asiantuntijan, joiden välinen korrelaatio on 0.375, ennusteen informaation määrä vastaa kahta riippumatonta, mutta muuten vastaavaa asiantuntijaa.”

Tutkimuksessa osoitetaan myös yläräja vastaavan riippumattoman asiantuntijan määrälle kun kuplan sisällä oletetaan kaikki parittaiset korrelaatiot samoiksi. Se on 1/korrelaatio. Eli jos kuplan sisäinen korrelaatio on 0.5, haastattelemalla kaikki kuplan jäsenet ei voida saada hyödyllisempää ennustetta kuin kahdelta (1 / 0.5 = 2) vastaavalta toisistaan riippumattomalta asiantuntijalta. Eli vaikka kuplassa olisi satoja jäseniä, heidän yhdessä tarjoaman ennusteen informaation määrä vastaa korkeintaan kahta riippumatonta (mutta yksittäin yhtä tarkkaa) asiantuntijaa.

Edellisissä laskelmissa käytettävät oletukset ovat toki hyvin karkeita yksinkertaistuksia, mutta artikkelissa johdetaan kaavoja myös hieman realistisempiin tilanteisiin, missä kaikkien asiantuntijoiden ennusteet eivät ole yhtä tarkkoja (siellä käsitellään myös vaihtelevien korrelaatioiden tapaus, vaikken sitä tässä tekstissä käsittele). Oletetaan, että omassa kuplassasi on kaikki parhaat asiantuntijat, joiden ennusteet ovat maailman tarkimpia. Toisessa kuplassa olisi myös eräs asiantuntija, mutta hänen arviot ovat 1.5 kertaa epätarkempia kuin oman kuplasi “huippuasiantuntijoiden”. Täsmällisemmin, toisen kuplan asiantuntijan ennusteiden keskihajonta on 1.5-kertainen. Saadaan lasketuksi, että mikäli omassa kuplassasi korrelaatiokerroin on 0.5, yhden oman kuplasi jäsenen ja toisen epätarkemman, mutta riippumattoman asiantuntijan muodostama, ennuste on tarkempi kuin kahden oman kuplasi “huippuasiantuntijan” muodostama yhdistetty ennuste.

Oman kuplani venytys

Eräs esimerkki omasta kuplani venyttämisestä on ollut sosiologi-kansanedustaja Anna Kontulan seuraaminen Twitterissä, vaikka aluksi hänen positiiviset ajatukset kommunismia kohtaan hieman jännittivätkin. Vieläkään minusta ei ole tullut kommunistia muualla kuin perheen ja läheisten ystävien parissa, mutta moneen ajankohtaiseen asiaan häneltä on tullut hyviä näkökulmia, mitkä ovat jääneet muilta Twitter-kuplassani huomaamatta. Pidän Annasta erityisesti siksi, että hän keskustelee rakentavaan sävyyn myös täysin eri mieltä olevien ihmisten kanssa. Tämän kokemuksen perusteella kannustan muitakin etsimään uusia seurattavia sellaisista ihmisistä ketkä kannattavat asioita, mitkä aiheuttavat nyt vielä nenän nyrpistystä. Ne arvokkaimmat tiedonlähteet löytyvät todennäköisesti juuri tästä porukasta. Toki syytä on rajoittua vain erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä kunnioittaviin henkilöihin. Jatkuvaa negatiivista räksytystä en kehoita kuuntelemaan.

Kommunismista

Lopuksi vielä muutama sananen siitä, mitä olen oppinut kommunismista viimeaikoina luettuani Anna Kontulan kirjoituksia, erityisesti tämän blogipostauksen.

Ensiksi täytyy todeta, että olen eri mieltä kirjoituksen ensimmäisestä listatusta taustaoletuksesta. Eli siitä että (ainakaan nykyään) työn ja pääoman välillä olisi jokin ristiriita. Mielestäni molemmat nimenomaan tarvitsevat toisiaan. Mitä isommasta ja useaa eri osaamista vaativasta projektista on kyse, sitä tärkeämpi rooli arvon muodostuksessa on duunareiden työn lisäksi sillä, että joku sijoittaja (tai joukko sijoittajia) on valmis ottamaan vastuun kokonaisuuden organisoimisesta. Ottamaan riskiä ja maksamaan duunareille heti täsmällistä kuukausipalkkaa vaikka tuotot tulevat, jos tulevat, joskus kaukana tulevaisuudessa. Ilman kaikkia näitä palasia iso projekti jäisi duunareiden korkeasta erikoisosaamisesta huolimatta toteutumatta.

Annan kirjoitukset avasivat kuitenkin silmiä monelta osin. Olin aiemmin ajatellut, että kommunismi voi toimia vain hyvin pienissä porukoissa, missä kaikilla on vahva tunneside toisiinsa, esim. perheet. Hoksasin kuitenkin, että esimerkiksi koodareiden avoimen lähdekoodin kirjastojen jakamiseen tarkoitettu yhteisö GitHub toimii kommunismin tavoin, vaikka suurin osa muista koodareista ovat täysin tuntemattomia. Seuraava Annan kommentti on auttanut ajattelemaan kommunismia muunakin kun hirmuhallitsijoiden propagandana:

Kommunismi ei ole ratkaisu kaikkeen. Jokaiselle lienee jo tässä vaiheessa tekstiä selvää, että en usko minkään -ismin toimivan yleisenä ihmelääkkeenä, vaan että hyvään yhteiskuntaan pääseminen edellyttää oikeiden lääkkeiden valintaa kuhunkin tilanteeseen. Lisäksi monet aikamme ongelmat vaativat globaalia päätöksentekoa ja todennäköisesti myös globaalia sääntelyä. Kommunismi toimii parhaimmillaan yhteisöissä, joiden koko mahdollistaa jokaisen henkilökohtaisen osallistamisen tai joiden sitouttaminen perustuu ihmisten valintaan liittyä ja erota niistä esimerkiksi jonkin verkkoalustan tai yhdistyksen kautta. Kun päätöksenteko koskee miljoonia tai miljardeja, on käytettävä muita järjestäytymisen logiikoita.

Anna Kontula

Ajatusprosessi tästä teemasta on vielä kesken enkä varmaan ymmärrä vielä täysin, mitä kommunismiin perehtyneet täsmällisesti kommunismilla tarkoittavat. Tällä hetkellä ajattelen yhteistyön organisoimisesta seuraavasti:

– Pienissä yhteisöissä, missä kaikilla on yhdistävä tunneside toisiinsa, kommunismi on standardi järjestäytymisen muoto.

– Miljoonien ihmisten yhteiskunnissa, missä kaikki ihmiset eivät tunne toisiaan, “demokraattinen valtio + markkinatalous + kapitalismi” on standardi järjestäytymisen muoto.

Mutta mikäli jossain erityisessä tapauksessa joku toinen kuin se standardi tapa toimii paremmin, niin antaa mennä sit vaan. Esimerkiksi kun GitHubissa avoimen lähdekoodin kehitys toimii kommunismin periaatteella niin antaa palaa. Mutta silti lopullisten ohjelmistoratkaisujen toimittaminen ja ylläpito asiakkaalle todennäköisesti toimii parhaiten markkinataloudessa kilpailevien yritysten toimesta.

Eräs esimerkki toiseen suuntaan on edustamani futsal-joukkue Feeniksin toimitsijavuorot. Kun perustimme seuran reilu kymmenen vuotta sitten, meitä oli yksi joukkueellinen keskenään hyvin toisensa tuntevia kaveruksia. Toimitsijavuorot hoituivat kommunismin hengessä lähes itsestään: loukkaantunut pelaaja tai jonkun kaveri/tyttöystävä kävi aina homman talkoohengessä hoitamassa ilman sen isompia maanitteluja. Kun myöhemmin organisaatio laajeni kahden joukkueen ringiksi, ei kommunismi enää toiminut vaan toimitsijavuorot kaatuivat toistuvasti samojen muutaman seura-aktiivin niskaan. Onneksi markkinatalous pelasti seuramme ja toimitsijavuorolle löytyi rahallinen hinta, millä kiireisimmät pääsivät eroon toimitsijavuorovastuustaan ja ahkerat saivat palkkion käytetystä ajastaan alennettujen kausimaksujen muodossa.

Aika näyttää mihin ajatukseni yhteiskunnan optimaalisesta organisoimisesta kehittyy, mutta sen uskallan sanoa että olen nyt aiheesta huomattavasti viisaampi kuin ennen Twitter-kuplan laajentamista yhteen kommunistiin. Sopivasssa rajoitetussa ympäristössä kommunismi vaikuttaa olevan muutakin kuin diktaattoreiden propagandaa ja tyhjiä kaupan hyllyjä. Mutta vaikka samanhenkisten kommuunissa voikin olla parhaillaan kivaa kivaa, ei pidä unohtaa kommunikointia naapurikommuunien kanssa. Ettemme kuplissamme taantuisi tyhmemmiksi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Analytiikan alalajit

Sijoittajamestari Ray Dalio kokosi elämässään oppimansa asiat teokseen Principles ja päätökseen tekoon liittyvä ensimmäinen periaate kuuluu näin:

”Recognize that 1) the biggest threat to good decision making is harmful emotions, and 2) decision making is a two-step process (first learning and then deciding).”

Ray Dalio

Datan analysointi tai datatieteily liityy nimenomaan ympäristöstä oppimiseen ilman tunteiden aiheuttamia vääristäviä tunteita niin että voitaisiin tehdä mahdollisimman valistuneita päätöksiä.

Kun tehdään liiketoimintaa tukevaa analyysiä, datan analysointi jaetaan tyypillisesti neljään alalajiin riippuen, mitä työllä tavoitellaan. Eri konsultit voivat järjestellä ne hieman eri tavoilla, mutta itse mielelläni järjestäen ne seuraavasti analyyttisen haastavuuden mukaan helpoimmasta vaikeimpaan:

 1. Kuvaileva analytiikka (Mitä tapahtui?)
 2. Ennakoiva analytiikka (Mitä tulee tapahtumaan?)
 3. Diagnosoiva analytiikka (Miksi jotain tapahtui?)
 4. Ohjaileva analytiikka (Mitä kannattaisi tehdä?)

Kolme ensimmäistä liittyy oppimiseen ja viimeinen päätöksentekoon opitun pohjalta.

Hukkuvat jäätelönsyöjät

Avataan sitten näitä alalajeja esimerkin avulla. Hukkuvat jäätelönsyöjät on monelle jo liiankin tuttu esimerkki riippuvuussuhteista, mutta ratsastetaan nyt vielä kerran sillä, koska se kaikessa tomppeluudessaan kuitenkin hyvin demonstroi oleellisia pointteja.

Olkoon meillä toimeksiantona jäätelökioskiyrittäjän auttaminen ja myyntiä ilmiönä kuvaa seuraava graafi.

Lämpötilan nousu aiheuttaa enemmän sekä jäätelön myyntiä että hukkumiskuolemia. Hukkumisen ja jäätelön myynnin välillä ei ole syy-seuraus-yhteyttä.

Graafissa olevien syy-seuraus-yhteyksien pohjalta olen nyt simuloinut 300 havaintoa, jonka kanssa seuraavissa esimerkeissä operoidaan.

Kuvaileva analytiikka

Kuvaileva analytiikka vastaa siis kysymykseen ”Mitä tapahtui?”. Vastaus löytyy raporteista, joissa on tilastollisista tunnuslukuja ja graafisia kuvioita. Yritysmaailmassa tätä analytiikan alalajia kutsutaan termillä Business Intelligence (BI). Meidän dataa 300 aiemmasta viikkohavainnosta kuvaavat esim. seuraavat tunnusluvut.

TEMP (C)SALES (EUR)DROWNED
Keskiarvo19.6130351.15
Keskihajonta5.3413153.52

Lisäksi mielenkiinnon mukaan tunnuslukuja voisi vertailla eri ryhmien, esim. viikonpäivien tai jäätelömakujen, välillä.

Keski- ja hajontalukujen lisäksi havaintoja voi kuvata muuttujien välisillä korrelaatiokertoimilla ja graafisilla kuvaajilla. Seuraava graafi ei ole välttämättä kauneimmasta päästä, mutta minulle sen piirtäminen on osa perusprosessia uuteen aineistoon tutustuttaessa. Siinä on paljon informaatiota tiiviisti ilmaistuna ja sen saa tulostettua R-ohjelmistolla yhdellä komennolla.

Lävistäjällä ovat jokaisen muuttujan omat jakaumat. Vasemmalla alhaalla ovat parittaiset sirontakuviot. Oikella ylhäällä ovat parittaiset korrelaatiokertoimet ja niiden merkitsevyystasot tähtinä.

Kuvaajasta nähdään mm. seuraavaa:

 • Lämpötilan ja myynnin havainnot ovat jakautuneet symmetrisesti keskiarvon ympärille ja muistuttaa normaalijakaumaa. Hukkumisten lukumäärän jakauma on vino.
 • Kaikkien muuttujien väliset korrelaatiokertoimet (luvut oikealla ylhäällä) ovat positiivisia, joten muuttujilla on ollut taipumus saada isoja arvoja yhtäaikaa.
 • Kaikki muuttujien väliset korrelaatiokertoimet ovat tilastollisesti erittäin merkitseviä (punaiset tähdet), joten ei ole uskottavaa että korrelaatiokertoimet poikkeavat nollasta vain sattumalta.
 • Suora viiva kuvaa hyvin myynnin ja lämpötilan välistä yhteyttä. Hukkumisen ja muiden muuttujien välisen yhteyden kuvaamiseen suora viiva ei ole paras mahdollinen (kuviot vasemmalla alhaalla).

Kuvaileva analytiikka keskittyy kuvailemaan historian tapahtumia, mutta vastuu siitä, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa jää täysin raportin lukijalle.

Ennakoiva analytiikka

Vaikka historiakin on mielenkiintoista, vielä kiinnostavampaa liiketoiminnan kannalta on se mitä on odotettavissa tulevaisuudessa. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta historiaan perustuen voi tehdä valistuneita arvioita eri tulevaisuuden skenaarioiden todennäköisyyksistä.

Esimerkissämme mielenkiinnon kohteena on ennustaa tulevan viikon jäätelön myyntimäärä. Pelkään BI-raporttiin (kuvaileva analytiikka) perustuen paras arvaus olisi historiallinen keskiarvo 13035 euroa. Simuloin tässä 100 uutta havaintoa tulevista viikoista ja historialliseen keskiarvoon perustuva arvaus ei ole hassumpi: keskimäärin ennuste on 7.3% pielessä.

Olisimme voineet kuitenkin ottaa askel eteenpäin ennakoivan analytiikan puolelle ja muodostaa regressiomalli, jossa hyödynnetään tietoa päivän lämpötilasta. Lämpötilan ja myynnin välinen korrelaatiokerroinhan oli varsin suuri, 0.62. Tällaisen mallin tarjoama paras arvaus seuraavan viikon myynnistä menee nyt uusilla havainnoilla keskimäärin 6.5% pieleen.

Vaikka hukkumisilla ei ole syy-seuraus-suhdetta myyntiin, ei sen hyödyntämiselle ennustamisessa ole estettä. Jos sen lisää toiseksi selittäjäksi samaan regressiomalliin lämpötilan kanssa ei siitä iloa kuitenkaan ole, koska lämpötila jo yksinään selittää hukkumisten ja myynnin välisen yhteyden. Mutta mikäli vahingossa olisimme hukanneet historian lämpötilahavainnot, olisi hukkumiskuolemat hyvä apumuuttuja. Pelkästään edellisen viikon hukkumisiin perustuvat ennusteet ovat tässä tapauksessa 6.7% pielessä. Lopuksi vielä yhteenveto, kuinka tarkasti saatiin 100 uutta myyntihavaintoa ennustetttua.

EnnustajaKeskimääräinen virhe
Oma historia7.33%
Lämpötila6.45%
Hukkumiset6.73%
Lämpötila+Hukkumiset6.43%

Regressiomallien lisäksi muita ennustamisen työkaluja ovat aikasarja-analyysi silloin kun kiinnitetään erityistä huomiota ajassa systemaattisesti toistuviin kuvioihin. Sitten kun käsillä on ajassa stabiili ilmiö, mutta paljon potentiaalisia selittäjiä sekä paljon dataa, arvoon arvaamattomaan nousevat erilaiset koneoppimisalgoritmit kuten neuroverkot tai päätöspuut. Mikäli useiden potentiaalisten selittäjien lisäksi meillä on hieman ymmärrystä näiden selittäjien keskinäisistä riippuuvuussuhteista, voidaan dataa ja asiantuntemusta yhdistää Bayes-verkkojen avulla tai simuloimalla maailman menoa ymmärryksemme rajoissa.

Käyttipä mitä tahansa näistä ennustusmenetelmistä tai jotain niiden yhdistelmää, meillä on kaksi ikävää kiusaa:

 • Ylisovittaminen: tietämättämme yritämme tulevaisuutta ennustaa sellaisilla historiallisilla piirteillä, jotka ovat toteutuneet aiemmin vain sattumalta eivätkä kuvaa ilmiötä tulevaisuudessa. Tätä ongelmaa olen ruotinut aiemmin tässä kirjoituksessa.
 • Pysyvät muutokset muuttujissa, joita ei olla aiemmin mitattu. Esimerkiksi lakimuutokset voivat ohjata ihmisiä käyttäytymään tulevaisuudessa eri tavalla kuin mihin aiemmin olemme tottuneet. Tätä ongelmaa olen käsitellyt tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Kiitos mm. edellä mainittujen haasteiden ennakoivassa analytiikassa vaaditaan jo huomattavasti korkeamman tason koulutusta kuin kuvailevassa analytiikassa.

Diagnosoiva analytiikka

Diagnosoivalla analytiikalla pyritään löytämään asioiden välisiä syy-seuraus-yhteyksiä. Tieteellisen uteliaisuuden lisäksi liiketoiminnan kannalta kiinnostavaa voisi olla selvittää, mitä asioita muuttamalla saisimme myyntiä kasvatettua. Ennakoivan analytiikan maailmassa korrelaatiokertoimet antoivat hyviä vinkkejä, mitä muuttujia voisimme hyödyntää ennustamisessa. Kun tavoitteena on puuttua itse peliin asioiden muuttamiseksi, vain korrelaatioita tuijottamalla voisimme päätyä raportoimaan jäätelöyrittäjälle: ”Myynnin edistämiseksi kannattaa alkaa hukuttamaan ihmisiä”. Tämähän ei alkuunkaan pidä paikkansa niinkuin kohta tullaan näkemään.

Varmin tapa syy-seuraus eli kausaaliyhteyden selvittämiseksi on tehdä satunnaisettu koe riittävällä määrällä toistoja. Näistä klassinen esimerkki on antaa satunnaisesti toisille koehenkilöille oikeaa lääkettä ja toisille koehenkilöille lumelääkettä. Vaikutuksia vertailemalla voidaan saada selville, onko lääkkeessä oikeasti tehoa. Modernimpi esimerkki on verkkokaupan käyttöliittymän A/B-testaus, jossa satunnaisesti toisille asiakkaille nettisivulle näytetään punainen nappi ja toisille sininen nappi ja vertaillaan vaikuttaako napin väri sen klikkausten määrään.

Mikäli satunnaistetut kokeet eivät ole mahdollisia, voidaan yrittää metsästää luonnollisia kokeita. Esimerkiksi voidaan ottaa seurantaan henkilöt, jotka ovat juuri ja juuri päässeet läpi lääkiksen pääsykokeista ja vertailla tätä joukkoa niihin jotka jäivät niukasti ulos lääkiksestä. Voidaan olettaa että pienet erot pääsykokeen pistemäärissä jouhtuvat suurelta osin satunnaistekijöistä ja näin ollen on luotettavaa tehdä päätelmiä lääkiksen kausaalivaikutuksista loppuelämän onnellisuuteen.

Viimeisimpien vuosikymmenien aikana on erityisesti Judea Pearlin johdolla kehitetty kausaalimalleja, jotka auttavat tekemään kausaalipäätelmiä myös silloin kun käytössä havaittua dataa, mutta ei voida tehdä satunnaistettuja kokeita. Niissä aluksi pitää pystyä aiempiin tutkimuksiin perustuen rakentamaan graafi, josta näkee mitkä muuttujat vaikuttavat mielenkiinnon kohteina oleviin muuttujiin. Mikäli tärkeimmät näistä taustamuuttujista on mitattu, kausaalipäätelmät voivat olla mahdollisia.

Meidän kolmen muutttujan tapauksessa ilmiötä kuvaava graafi on esitelty kirjoituksen alussa. Tässä hyvin yksinkertaisessa maailmassa pystymme tutkimaan hukkumisten kausaalityhteyttä myyntiin. Kun laitamme sekä lämpötilan, että hukkumiset samaan regressiomalliin selittämään myyntiä, hukkumisella ei ole mitään selitysvoimaa, koska lämpötila on kaiken juurisyy. Näin ollen data näyttää, että ihmisiä on aivan turha alkaa hukuttamaan myynnin edistämiseksi.

Monimutkaisempien ilmiöiden tutkiminen kausaalimalleihin tukeutuen on itselläni vielä vaiheessa, joten ei kannata puhua tässä siitä sen enempää. Silti osa omaa analyysiprosessia on hahmotella graafiksi erilaisia potentiaalisia taustalla lymyileviä syy-seuraus-yhteyksiä, joita voi sitten asiaan paremmin vihkiytyneet haastaa. Mikäli mielenkiinto kausaalimalleihin heräsi, kannattaa aloittaa Judea Pearlin tietokirjasta ”The book of why”, josta Kimmo Pietiläinen on tehnyt myös suomenkielisen käännöksen: ”Miksi – syyn ja seurauksen uusi tiede”.

Ohjaileva analytiikka

Ohjaileva analytiikka on tässä lajittelussa laitettu viimeiseksi, koska pohjalla pitää olla alemman tason analytiikkaa päätöksenteon tueksi. Täältä huipulta kannattaa kuitenkin aina aloittaa pohtimalla, mitä halutaan tehdä. Mihin liittyviä päätöksiä analytiikalla halutaan parantaa? Esimerkkejä:

 • Halutaan kehittää jäätelönmyynnin logistiikkaa: miten paljon mitäkin makua pitäisi toimittaa kioskille, että asiakkaat saavat mitä haluavat, mutta jäätelöä ei tarvitsisi kohtuuttomia määriä pakastimessa varastoida. – > Ratkaisu: Päätöksenteon tueksi tarvitsemme ennakoivaa analytiikkaa, jolla arvioidaan kuinka paljon mitäkin makua menee ensi viikolla.
 • Halutaan lisätä jäätelön kysyntää. -> Ratkaisu: Diagnosoiva analytiikka. Johtopäätös on se, että korkeammat lämpötilat johtaisivat korkeampaan myyntiin. Mutta koska kaikki säiden hallitsemiseen kykenevät tahot ovat niin kallispalkkaisia, ei tällaista hanketta kannata toteuttaa. Laitetaan resurssit muun toiminnan kehittämiseen.

Kun pohjalla on riittävästi oppia analytiikan alemmilta tasoilta, ohjaileva analytiikka on pääasiassa erilaisia optimointialgoritmeja. Lisäksi on olemassa itseoppivia päätöksentekoalgoritmeja, jotka päivittävät omaa ymmärrystä aina päätöksestä tulleen palautteen perusteella.

Päätöksenteon optimointi on liian laaja aihe alkaa tässä syvemmin käsiteltäväksi, mutta se vaanii kaiken liiketoiminta-analytiikan taustalla. Ennen hosumista liian pitkälle datan kanssa, olisi hyvä ymmärtää mitä päätöksiä halutaan parantaa. Se mahdollistaa, että analytiikan alimmalta portaalta ponnistaessa edetään oikeaan suuntaan. Toisinaan matkalla opitaan jotain uutta, jonka vuoksi kurssia joudutaan kääntämään. Tämä tekee seikkailusta kuin seikkailusta entistä jännempää.

Lopputurinat

Dataan pohjautuvalla analytiikalla on useita eri tasoja ja niiden sisällä eri etenemispolkuja. Jotta varmistetaan datan penkomisen hyödyllisyys, aluksi pitäisi kirkastaa, mitkä päätöksentekoprosessit yrityksessä kaipaavat hiomista. Sitten valitaan sellainen polku, jota olemassa olevan datan pohjalta on mahdollista edetä. Lopulta päätöksenteko on kaksivaiheista: ensin opitaan, sitten päätetään.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Datan määrä ei korvaa ymmärrystä

Kun valtamedioista lukee jotain big dataan tai tekoälyyn liittyvää, mielikuvaksi datan ennakoivasta analyysistä voi usein jäädä jotain seuraavaa: ”pitää vaan olla massiivinen läjä dataa niin neuroverkot ja muut koneoppimisalgoritmit kyllä taikovat automaagisesti suurta viisautta”. Tähän väliin ajattelin tuoda nyt esiin vähän toista puolta sopan aineksista. Jossain kohtaa nimittäin edelleen tarvitaan tutkittavan ilmiön ymmärtämistä dataa pursuavista tietokannoista ja fiksuista koneoppimisalgoritmeista huolimatta.

Kurssisuoritusten ennustaminen

Viestin havainnollistamista auttakoon meitä kuvitteellinen tarina kahdesta Data Scientististä, Laiska-Latesta ja Nysvä-Niilosta. Molemmille on annettu tehtäväksi kehittää algoritmi, joka ennustaa etukäteen ketkä pääsevät läpi erään opiston valinnaisen kurssin kokeesta. Koe on vaikea ja se on pisteytetty niin, että vain puolet yrittäjistä pääsevät läpi. Opisto kouluttaa naisvaltaiselle alalle ja opiskelijoiden sukupuolijakauma on vuodesta toiseen suurin piirtein 80% naisia ja 20% miehiä.

Laiska-Late löytää opiston nettisivuilta kurssilaisista valmista dataa menneiltä vuosilta seuraavista tiedoista:

 • kokeen läpäiseminen
 • kurssin aikana kerätyt harjoituspisteet
 • sairauspoissaolot oppitunneilta

Tietosuojasyistä oppilaiden nimiä tai muita taustatietoja ei ole kuitenkaan tallennettu. Kaikki henkilötiedot on vain korvattu ID-numerolla. Havaintoja on kuitenkin iso  määrä tähän tarkoitukseen.

Erilaisten mallien kokeilun ja validointien jälkeen Latelle jää vielä 5000 havaintoa lopulliseen parametrien optimointiin. Hän päätyy logistiseen regressiomalliin, jossa kokeen läpäisyä (kyllä/ei) ennustaa kurssin aikana kerätyt harjoituspisteet. Sairauspoissaolo-tiedosta ei ollut hyötyä ennustamisessa.

Harjoituspisteiden ja kokeen läpäisemisen riippuvuussuhdetta kuvaa oheinen viiksilaatikko – kuvaaja, mistä näkyy että kokeen läpäisseillä on keskimäärin VÄHEMMÄN kerättyjä harjoituspisteitä. Late ei tähän takerru, koska data puhuu  tämän puolesta ja ero on selvästi tilastollisesti merkitsevää. Tähän riippuvuussuhteeseen perustuu hänen ennustusmallinsa ja siinä on kaikki mitä näillä tiedoilla on tehtävissä.

Nysvä-Niilo lähestyy ongelmaa hieman eri polkua. Hän aloittaa tutkimalla tarkemmin, mitä kurssi ja erityisesti loppukoe pitää sisällään ja jalkautuu opistolle jututtamaan opiskelijoita. Tässä alkukartoituksessa selviää ensinnäkin, että koe sisältää myös fyysistä nopeutta ja voimaa sisältäviä osuuksia. Näin ollen voisi veikata, että opiston miesopiskelijoilla olisi etulyöntiasema naisiin nähden. Toinen keskusteluissa esiin tullut huomio on, että naiset vaikuttavat miehiä tunnollisemmilta tekemään harjoitustehtäviä. Niilokin tietää nettisivuilla tarjolla olevasta datasetistä, mutta koska näkee sukupuolen niin tärkeänä tekijänä ilmiön kokonaisuutta hän päättää alkaa nysväämään ja keräämään seurantatutkimuksella dataa opiskelijoiden harjoituspisteitä, koemenestyksestä ja sukupuolesta. Rajallisten resurssien ja aikataulun vuoksi hän saa kasaan vain 200 havaintoa. Nämä havainnot kuitenkin tukevat Niilon alustavaa hypoteesia siitä, että sukupuoli selittää sekä koetulosta, että harjoituspistemääriä. Oheinen graafi kuvaa Nysvä-Niilon näkemystä oleellisista ilmiöön liittyvistä oleellisista riippuvuussuhteista.

Niilo käyttää myös ennustealgoritminaan logistista regressiota, mutta Laten malliin lisäyksenä on sukupuoli toisena selittäjänä ja dataa vain 200 havaintoa.

Niilon datalla piirretään harjoituspisteiden ja läpäisyjen yhteyttä kuvaava graafi, mutta sukupuolittain eriteltyinä niin huomataan, että sukupuoliryhmissä kokeessa hyväksytyt ovat tehneet keskimäärin hieman ENEMMÄN harjoituksia. Tämähän vaikuttaa ristiriitaiselta Laiska-Laten tulokseen verrattuna. Onko se vain sattumaa, koska Nysvä-Niilon aineisto on niin pieni? Sekin voisi olla mahdollista, mutta tässä tapauksessa ei (tiedän, koska olen itse simuloinut aineiston). Harjoituspisteet ennustavat kyllä parempaa menestystä kokeessa, mutta koska fyysisten elementtien takia kokeessa alakynnessä olevat naiset ovat paljon tunnollisempia harjoitusten tekijöitä, näyttäytyy riippuvuussuhde päinvastaisena silloin kun sukupuolta ei huomioida. Tällaista kolmen muuttujan riippuvuussuhdetta kutsutaan Simpsonin paradoksiksi (linkki Wikipedian artikkeliin).

Kuinkas sitten käykään Laten ja Niilon ennusteille tositoimissa? Meneekö Laten ennusteet täysin päin mäntyä? Ei välttämättä. Vanha viisaus (en muista kenen) sanoo, että ”Vaikkei joku korrelaatio johtuisi kausaliteetista, voi siitä silti olla hyötyä ennustamisessa”. Seuraavana vuonna kurssille osallistuu 500 henkilöä ja näille ennustetarkkuudet ovat seuraavat:

Laiska – Late: 65%

Nysvääjä – Niilo: 68%

Unelmatilanteessa meillä olisi paljon sekä ymmärrystä että dataa. Nyt molemmilla on vain toinen puoli kunnossa. Sen minkä Niilon ennusteet voittavat hyödyllisen sukupuoli-muuttujan on mittaamisella, hän häviää siinä, että vain 200 hengen otoksella hänen mallinsa parametreissa on epätarkkuutta. Molemmat kuitenkin pärjäävät selvästi kolikonheittoa paremmin, joten jotain lisäarvoa he ovat tuoneet.

Iso uutinen tulee kuitenkin vasta seuraavana vuonna. Voimaan tulee uusi asetus, jonka johdosta tasa-arvon nimissä opiston on otettava sisään yhtä paljon miehiä ja naisia. Tämän uudistuksen jälkeisellä 500 kurssilaisen ennusteilla ennustealgoritmien erot repeävät.

Laiska – Late: 58%

Nysvääjä – Niilo: 67%

Algoritmeissa oli piilotettuna oletus ”kaikki muut ilmiöön vaikuttavat asiat pysyvät samankaltaisena”. Nyt sukupuolijakauman muutos rikkoo tämän oletuksen Laten algoritmin kohdalla ja tältä algoritmilta lähti matto alta. Se voittaa lantinheiton enää vaivoin. Niilon syy-seuraus -suhteita paremmin ymmärtävässä mallissa sukupuoli oli huomioitu, joten se ei uudesta asetuksesta juuri hetkahda.

Mitä pitää vähintään tietää?

Edellä kerrottu esimerkki oli tarkoitushakuinen ja äärimmäistapaus. Toivottavasti se kuitenkin havainnollisti vaaranpaikkoja silloin kun emme ymmärrä havaintojen muodostumisen taustaprosessia. Sen lisäksi, että algoritmin kehittäjä hehkuttaa ennusteiden tarkkuutta käytössä olevalla datalla, hänen pitäisi pystyä vastaamaan myös ainakin seuraaviin kysymyksiin:

 • Missä olosuhteissa algoritmia on turvallista soveltaa ja missä ei?
 • Osaako algoritmi opettaa itseään ja milloin algoritmi pitää kouluttaa täysin uusiksi?

Hyödyllisiä työkaluja

Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan yleisesti mollata suurten datamassoja ja niiden päälle rakennettujen koneoppimisalgoritmien hyötyjä. Nämä nimittäin mahdollistavat todella siistejä työkaluja kuten vaikka eläinlajin tunnistamista kuvasta tai kielen koneellista ymmärrystä. Molemmat ilmiöt sopivat hyvin ”black-box” algoritmien (soveltaja ei ymmärrä tarkalleen mihin algoritmi ennusteensa perustaa) maailmaan, koska ne ovat hyvin stabiileja. Vaikka kieli pikkuhiljaa kehittyy ja joidenkin sanojen merkitys vuosikymmenten saatossa muuttuu, on vaikea kuvitella miksei tänään koulutettu puheentunnistaja voisi toimia lähes yhtä hyvin myös vuoden päästä. Kissan ja koiran piirteiden muuttumista joutuu odottamaan vieläkin kauemmin.

Weapons of math destruction

Suurimmat vaarat pelkkään isoon datamassaan ja sen korrelaatioihin luottavaan ”black-box”-algoritmiin tulevat esille, kun se koskee ihmisen luokittelua tai arvottamista. Silloin meillä on käsillä kohonnut riski, että olemme luomassa algoritmia, jota matemaatikko Cathy O’Neil kutsuu termillä ”Weapon of math destruction” (TED-talk aiheesta). Tällaiset tuho-algoritmit ovat rasistisia tavalla, jota algoritmin käyttäjät eivät ymmärrä. Esimerkiksi USA:laisessa pankissa voitaisiin arvioida asiakasehdokkaiden luottokelpoisuutta automaattisesti heidän lainahakemustensa perusteella. Algoritmi mm. hyödyntää isossa datamassassa havaittua korrelaatiota hakemusten kirjoitusvirheiden määrän ja maksuhäiriömerkintöjen välillä. Nyt lainaa voisi olla hakemassa suomalainen insinööri, joka on 23-vuotiaana muuttanut USA:han suorittamaan jatko-opintoja. Hän on erittäin tunnollisesti aina hoitanut velvoitteensa, mutta joutuu syrjityksi asuntolainamarkkinoilla vain koska hän tekee maahanmuuttajataustaisena keskimääräistä amerikkalaista enemmän kielioppivirheitä.

Kielioppivirheet tuskin kuitenkaan ovat aito syy maksuhäiriöille vaan näiden takaa löytyy yhteisiä taustatekijöitä. Kun kaikkia aitoja selittäjiä taustalla ei pystytä mittaamaan, auttavat näennäisetkin korrelaatiot parantamaan ennustetarkkuutta isossa joukossa. Harmi vaan niille jotka joutuvat aiheetta kärsimään siitä, että juuri tähän näennäiskorrelaatioon sattui algoritmi tarraamaan.

Loppusanat

Ennustusalgoritmien rakentamisessa toivottavaa olisi olla hyvä tieteellinen ymmärrys ilmiöstä ja paljon tarkasti mitattua dataa kaikista oleellisista muuttujista. Käytännössä tutkittavat ilmiöt tuppaavat olemaan niin monimutkaisia, ettei kaikkien oleellisten muuttujien mittaaminen ole aina mahdollista. Suurikaan havaintojen määrä ei pysty täysin korvaamaan puutteita muuttujissa, mutta ajassa stabiileihin ilmiöihin voi silti rakentaa korrelaatioihin perustuvia hyödyllisiä algoritmeja. Nämä algoritmit ovat kuitenkin vain työkaluja, joiden ohjaksissa olevien pitää ymmärtää työkalunsa rajoitteet.

Ymmärrykseen pyrkivän analytiikan nostaminen jalustalle voi olla osaltani vääristynyttä hehkutusta, koska oma osaamiseni ja mielenkiintoni on sinne päin kallellaan. On siitä kuitenkin puhuneet muutkin Data Scientistit, vaikkakin lähinnä marginaalisimmissa medioissa. Tässä blogikirjoituksessa Manish Tripathi maalailee datan analysoimisen tulevaisuutta ja viesti tiivistettynä kuuluu: koneoppimisalgoritmin koulutus tulee automatisoitumaan ja pelkästään sen parissa työskentelevät Data Scientistit alkavat kohtapuoliin menettämään työpaikkojaan. Sen sijaan syy-seuraus-suhteita ymmärtävistä Data Scientisteista tulee olemaan pulaa.

Ja loppuksi vielä lainaus Hilary Masonilta tästä podcastista: ”You cannot do AI without machine learning, you cannot do machine learning without data science and you cannot do data science without analytics”Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mihin voi luottaa informaatioähkyn keskellä?

Internet on tiedon valtatie. Mutta valitettavasti se on myös temmellyspaikka monenkirjavien totuutena myytävien uskomusten levittäjille.

Tim Ferriss kirjoitti kirjassaan ”The 4-Hour Workweek”, kuinka yksi keino hankkia lisätuloja on alkaa asiantuntijaksi. Ferrissin mukaan 4 viikkoa riittää asiantuntijastatuksen haalimiseen uudella alalla. Tosin ei niin hyvän, että saisi kunnioitusta kyseisen alan oikeilta asiantuntijoilta, mutta sellaisen uskottavuuden että voi muodostaa riittävän suuren asiakaskunnan ihmisistä, jotka eivät tunne alaa.

Omalta erikoisalaltaan osaa erottaa juttujen sisällön perusteella nämä puoskarit tohtoreista, mutta entä kun puhe on aiheesta, josta itsellä ei ole kummoisia taustatietoja? Mihin tietoon tässä maailmassa voi luottaa?

Tieteellinen prosessi

Tiedon etsimisessä ei voi täysin nojautua yksittäiseen tutkimukseen. Yksittäisen tutkimuksen lopputulos voi osua harhaan monestakin syystä ja useamman vuoden vanha tutkimus on voitu jo kumota uusimmissa tutkimuksissa. Sen sijaan julkaisujen sarjasta koostuva tieteellinen prosessi johtaa pikkuhiljaa aina vaan lähemmäksi totuutta. Tieteellisen prosessiin kuuluu, että koko ajan mennään eteenpäin ja pyritään etsimään virheitä vanhoista omista olettamuksista. Hyvä tapa aloittaa uuteen aiheeseen tutustuminen on etsiä viimeisin review-artikkeli, joka kokoaa yhteen, mitä tähän mennessä eri tutkijat ovat löytäneet.

Uutisointi

Monessa muussa asiassa niin hyvin toimiva markkinatalous tuntuu yskivän tiedon levityksessä. Yliampuvat shokkiuutiset ja liian yksinkertaiset ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin myyvät paremmin kuin analyyttinen asioiden punnitseminen eri näkökulmista. (Ketosen ja Myllyrinteen tiivistys). Tämä siitä huolimatta, että perusteellisesti analysoidun tiedon tehokkaampi leviäminen auttaisi meitä kaikkia tekemään parempia päätöksiä, joilla voisi nostaa itsemme ja läheistemme terveydellistä + taloudellista hyvinvointia.

Päivittäisen uutisvirran seuraaminen voi olla jopa haitallista asioiden ymmärtämisen kannalta, mitä tässä kirjoituksessa hyvin perustellaan. Itse pyrin seuraaman maailman menoa hieman suodatettuna niin että luen uutisen netistä vasta kun joku analyyttisena pitämäni Twitter-seurattava kommentoi uutista mielenkiintoisena.

Twitterissä olen kokenut hyödylliseksi seurattavaksi myös vahvan tieteellisen taustan omaavat aktiiviset ”bull shit detectorit” (esim. Markku Niemivirta @mniemivirta) ja harhaanjohtavalta otsikoinnilta suojelijat (esim. @klikinsaastaja).  Nämä säästävät omaa aikaani harhaanjohtavien uutisten lukemiselta.

Tieteellistä lähestymistapaa uutisten käsittelyyn edustaa nettisivusto Rootclaim. Kun maailmalla on tapahtunut jotain, jossa totuutta on vaikea hahmottaa kaikkien asian ympärillä pyörivien huhujen joukosta, Rootclaim ottaa asian punnittavaksi. Jäsenet muodostavat kilpailevia hypoteeseja vaihtoehtoisista totuuksista ja kokoavat yhteen tiedonmurusia asian ympärillä eri lähteistä. Lopputuloksena on Bayesläisen päättelyn tuloksena todennäköisyydet eri hypoteesien todennäköisyyksille. Kuka tahansa voi osallistua prosessiin tiedottamalla uusista tiedonjyväsistä ja todennäköisyydet sitä mukaa päivittyvät. Tällä hetkellä sivustolla punnitaan ainakin Malesialaisen lentokoneen katoamista, rokotteiden sivuvaikutuksia ja Syyriassa tapahtunutta kemiallista asehyökkäystä.

Vedonlyönti

Put your money where your mouth is or shut up.

Ne ketkä oikeasti ymmärtävät asioista, voivat myös lyödä vetoa näkemystensä puolesta. Silloin kun vedonlyönti on mahdollista, erinomainen näyttö ymmärtämisestä on voitollisen vedonlyöntihistorian esittely. Tosin tässä kirjoituksessani kävi ilmi että vetoja pitää löytyä aika paljon historiasta, että sillä voisi tilastollisesti osaamisensa todistaa. Kuitenkin jos on edes valmis laittamaan rahaa likoon näkemyksensä puolesta pelkän leukojen loksuttamisen sijaan, on se jo merkki uskottavuuden suuntaan.

Vedonlyöntikulttuuri kukoistaa penkkiurheilijoiden keskuudessa ja talousasioissa voi ottaa näkemystä joko osake- tai johdannaismarkkinoilla. Vedonlyöntifirmat ottavat myös kiitettävästi vetoja vastaan poliittisista vaaleista. Kaipaisin kuitenkin lisää herrasmiesvedonlyöntikulttuuria muillekin elämän osa-alueille. Silloin erimieltä olevien ei tarvitsisi loputtomasti jankuttaa SoMessa vaan sopia aiheeseen liittyvä veto ja jatkaa elämää. Vetojen lopputulokset kun vielä päivittyisivät julkiselle sivustolle niin pikkuhiljaa vetojen kertyessä alkaisi hahmottumaan, kuka on vahvemmin ja kuka heikommin asian ytimessä.

Asiantuntijoiden nahka

Kun ottaa neuvoja vastaan asiantuntijalta tai sellaisena esiintyvältä, pitää aluksi varmistaa missä pelissä tällä henkilö on niin sanotusti oma nahka pelissä (”skin on the game”). Varsinkin jos henkilö saa kaikki tulonsa yhdestä lähteestä, ensisijainen peli hänellä on työpaikkansa ja asemansa säilyttäminen. Esim. apteekkarilta voi saada hyvän näkemyksen siihen, mitä lääkkeitä eniten myydään. Sitten kun pohdinnan alla on apteekkimonopolin hyödyllisyys yhteiskunnalle, voi näkemys olla vähän yksipuolinen. Eikä kannata odottaa, että rivityöntekijätkään purevat ainoaa ruokkivaa kättä.

Asiantuntijalta kannattaa myös muotoilla kysymykset sellaiseen muotoon, missä vahvasti tuodaan hänen omaa nahkaansa peliin. Esim. kilpailevista hoitomuodoista voi kysyä lääkäriltä muodossa: ”Millä menetelmällä hoitaisit tällaisessa tapauksessa itseäsi / lastasi?

Superennustajien ominaisuudet

Philip E. Tetlockin ja Dan Gardnerin kirjoittamassa ja Terra Cognitan suomentamassa kirjassa Superennustajat kerrotaan ”Good Judgment” – tutkimusprojektista, jossa lukuisat tavalliset ihmiset tekivät ennusteita mitä erilaisista tulevaisuuden tapahtumista, kuten poliittisten konfliktien tai taloudellisten tunnuslukujen kehittymisestä. Hieman yllättävä tulos oli, että tietyt samat henkilöt vuodesta ja aiheesta toiseen erottuivat muista edukseen. Kirjoittajien mukaan vieläpä paljon paremmin kuin mitä pelkkä sattuma antaisi odottaa. Näitä tutkimuksen kestomenestyjiä kirjoittajat kutsuvat superennustajiksi. Ammatillisen taustan suhteen superennustajilla ei ollut mitään yhteistä selittäjää, mutta seuraavia yhteisiä taipumuksia heistä löytyi maailmankatsomuksen, kykyjen ja ajattelutapojen suhteen:

 • Varovainen (mikään ei ole varmaa)
 • Nöyrä (todellisuus on äärettömän monimutkainen)
 • Epädeterministinen (tapahtuva ei ole ennalta määrätty, eikä sen tarvitse tapahtua)
 • Aktiivisesti mieleltään avoin (uskomukset ovat testattavia hypoteeseja, eivät suojattavia aarteita)
 • Älykäs ja tietävä jolla on ”tunnustuksen” saamisen tarve (älyllisesti uteliaita, ongelmista ja mentaalisista haasteista nauttivia)
 • Reflektiivinen (itsetutkiskeleva ja itsekriittinen)
 • Numerotaitoinen (sinut numeroiden kanssa)

Lisäksi kirjassa mainitaan, että superennustajat pyrkivät jatkuvasti päivittämään ja parantamaan omia arvioitaan. Ohjelmointikielellä he ovat ikuisia ”beta-versioita” itsestään. Voitaneen lisätä, että he ovat käveleviä tieteellisiä prosesseja.

Mikäli kokee vedonlyönnin liian uhkapelinä, voi asiantuntijuuttaan osoittaa pitämällä julkisesti kirjaa ennusteistaan. Good Judgment – projektilla on avoin yhteisö, johon kuka tahansa voi liittyä ja alkaa tekemään ennusteita haluamistaan aiheista. Koska kirjanpidon hoitaa yhteisön verkkosivut automaattisesti, ei jälkikäteen voi pieleen menneitä ennustuksia piilotella. Tämän blogikirjoitukseni innoittamana itsekin kävin nyt kirjautumassa mukaan yhteisöön nimimerkillä ”Riski-Risto”.

Esimerkki

Lopuksi nostan esimerkkinä esiin yhden henkilön, jota en tunne henkilökohtaisesti millään tavalla, mutta hän on onnistunut herättämään valtavaa kunnioitusta. Kyseessä on osakerahaston hoitajana työskentelevä Anders Oldenburg. Vaikka lähtökohtaisesti välttelen aktiivisen salkunhoidon kuluja, tässä kohtaa olen tehnyt poikkeuksen ja sijoittanut rahastoon.

Tuottohistoria

Andersin hoitama Phoebus – rahasto on ollut pystyssä 15 vuotta yhden ja saman henkilön hoidossa. Tänä aikana rahasto on keskimäärin tuottanut sijoittajille 11.3% vuodessa. Tästä on vähennetty rahaston kulut (TKA) mitkä ovat olleet keskimäärin 1.2% vuodessa. Vertailuindeksin tuottaessa samana aikana 9.5%, saadaan tulokseksi, että Anders on osakevalinnoillaan pystynyt tuottamaan noin 3 % – yksikön verran vuosittaista ylituottoa, josta asiakkaalle on jäänyt hyötynä 1.8 % -yksikköä. Luvut voi käydä tarkemmin läpi täällä.

En ole tarkemmin tutkinut, missä ajassa osakemarkkinoilla erottuvat starat hyvätuurisista keskivertosijoittajasta tilastollisesti. Kutina on että 15 vuotta olisi jonkinlainen, muttei yksinään täysin vakuuttava näyttö.

Skin in the game

Anders on (ainakin omien sanojensa mukaan) sijoittanut itse merkittävän osan varallisuudestaan omaan Phoebus – rahastoonsa ja on rahaston suurin yksittäinen sijoittaja. Tämän luulisi takaavan, että rahastossa on Andersilla itsellään oma nahka mukana samassa pelissä kuin muilla sijoittajilla.

Superennustajan ominaisuudet

Oleellinen osa luottamuksen kehittymistä on ollut Andersin pitämä Phoebus – blogi, jossa hän kommentoi yhtiövalintojaan ja maailmaa niiden ympärillä. Mitä tulee Tetlockin ja Gardnerin mainitsemiin superennustajien ominaisuuksiin, Anders suorastaan korostaa epävarmuutta aina liikkuessaan kirjoituksissaan alueella, jota ei ole perinpohjin tutkinut. Hän myös paljon korostaa satunnaisuutta yritysten lyhyen ajan voitoissa. Lisäksi hän käy avoimesti läpi huonojakin osakevalintoja menneisyydestä ja pyrkii oppimaan virheistään.

Näihin ominaisuuksiin nojautuen olen uskaltanut antaa keskimääristä 1.2% vuosittaisista kuluista huolimatta palan sijoitusomaisuuttani Andersin käsiin ja sen lisäksi pyrin imemään hänen blogista vaikutteita maailman tutkimiseen analyyttisesti. Tämä siitä huolimatta, etten omista minkäänlaista sosiaalista suhdetta kyseiseen kaveriin tai hänen edustamaansa yritykseen.

Tiivistelmä

Ominaisuudet, jotka nostavat asiantuntijan uskottavuutta:

 • Taustalla pitkä tieteellinen prosessi
 • Julkinen vedonlyönti, sijoitus tai ennustus -historia
 • ”Skin in the game” samassa pelissä tiedon objektiivisuuden kanssa
 • Nöyrän analyyttiset ”superennustajan” ominaisuudet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ylisovittaminen, case jalkapallojoukkueiden budjetit

football_stadiumKun numeroaineiston perusteella tehdään tutkimusta, helppo vaihe on oppia ymmärtämään, minkälainen ilmiö on ollut kyseisessä aineistossa. Usein varsinainen mielenkiinnon kohde kuitenkin ymmärtää, mitä voisi tapahtua samassa ilmiössä aineiston ulkopuolella ja ehkä jopa ennustaa tulevaisuutta. Tässä vaiheessa on helppo langeta syntiin nimeltä ”ylisovittaminen”.

Valioliigaseurojen pelaajabudjetit

Tutkitaan edellistä Englannin Valioliigan jalkapallokautta 2015/2016. Meitä kiinnostaa, kuinka joukkueen pelaajabudjetti selittää joukkueen saavuttamaa pistemäärää sarjataulukossa. Tässä minitutkimuksessa olemme päätyneet tilanteeseen, jossa meillä on käytettävissä budjettitiedot ja sarjapisteet vain kymmeneltä satunnaiselta joukkueelta. Aineisto (lähde) näyttää seuraavalta:

budjetit_otos_suora

Vaikuttaisi, että rahalla on odotettua vaikutusta, eli pisteet keskimäärin kasvavat kun budjettikin kasvaa. Mutta minkä muotoinen ”kasvukäyrä” on? Vaikka mahdollisesti muitakin hyviä malleja voisi löytyä, pysytään yksinkertaisuuden vuoksi polynomifunktioissa ja esitellään niistä ensin kaksi tapausta.

Ensimmäinen ajatus voisi olla kokeilla ensimmäisen asteen funktiota, mikä on tilastotieteen / ekonometrian peruskurssilta tuttu lineaarinen regressiomalli: Points = a + b \cdot Salary .

Ajatuksena, on että pistemäärä kasvaa keskimäärin tasaisesti sitä mukaa kun budjettikin kasvaa. Kuvaan olikin jo piirretty sellainen regressiosuora.

Huomattavaa on, että jotkut pisteet jäävät hyvinkin kauaksi suorasta. Me kuitenkin tiedetään, että osumatarkkuutta voidaan kasvattaa kun lisätään selittäjiä, tässä tapauksessa budjetin korkeampia potensseja, malliin. Mikäli työvuorossa sattuu olemaan täydellisyyteen pyrkivä insinööri, hän saattaisi innostua käyttämään hyvinkin korkean asteen, sanotaan vaikka viidennen asteen, polynomia, Points = a + b_1 \cdot Salary + b_2 \cdot Salary ^2 + b_3 \cdot Salary ^3 + b_4\cdot Salary ^4 + b_5 \cdot Salary ^5 .

Tällaisen mallin käyrä kulkee paljon paremmin eri havaintopisteiden kautta, minkä voi havaita alla olevasta kuvaajasta.

budjet_otos_kayra

Selitysasteet

Tilastollisen mallin osumatarkkuutta kyseisessä aineistossa mittaa ns. selitysaste ja alla olevassa taulukossa on ratkaistu mallit 1-5 asteisille polynomifunktioille ja laskettu niiden selitysasteet.

Polynomifunktion aste Mallin selitysaste (isompi parempi, max 100%)
1. aste (lineaarinen) 20%
2. aste (paraabeli) 22%
3. aste 25%
4. aste 59%
5. aste 59%

Selitysasteen perusteella paras (suurin arvo) malli olisi 5. asteen malli ja se vielä paranisi, mikäli kuudes tai seitsemäs termi lisättäisiin. Maalaisjärkikin kuitenkin alkaa jo kolkutella, että näinköhän kyseinen poukkoilevasti kiemurteleva käyrä kuvaisi ilmiötä oikeasti. Ensimmäinen korkea nyppylä n. 50 miljoonan punnan kohdalla selittyy varmaankin vain sillä, että kyseisellä kaudella poikkeuksellisen hyvin pienellä budjetilla menestynyt Leicester sattui omaaman sen suuruusluokan budjetin. Tuskin on mitään syytä, miksi jatkossa havainnot noudattelisivat juuri tuolla tavalla poukkoilevaa käyrää.

Havaitun aineiston ulkopuolelle

Kun halutaan tietää, kuinka hyvin joku tilastollinen malli toimisi aineiston ulkopuolella, niin selitysasteen sijaan mittarina pitää käyttää informaatiokriteerejä. Tunnetun tällainen on Akaiken informaatiokriteeri, AIC. AIC pyrkii arvioimaan sitä, kuinka hyvin mallimme toimii aineiston ulkopuolella. Se palkitsee kyllä hyvästä selitysasteesta, mutta rankaisee mallissa käytettävien tuntemattomien tekijöiden (tässä tapauksessa b-kertoimet) lukumäärästä ajatuksella ”Yksinkertaisella mallilla on pienempi riski ylisovittamiselle”. Ylisovittamisella tarkoitetaan, sitä että yritetään löytää matemaattinen selitys havaintoaineiston satunnaisvaihtelulle, mikä ei toistu samalla logiikalla aineiston ulkopuolella. Viidennen asteen polynomifunktion on malliesimerkki ylisovittamisesta. Seuraavassa taulukossa on laskettu kaikille viidelle mallillemme AIC:

Polynomifunktion aste AIC (pienempi parempi)
1. aste (lineaarinen) 82.6
2. aste (paraabeli) 84.4
3. aste 86.0
4. aste 82.0
5. aste 84.0

Koska AIC:ssä pyritään mahdollisimman pieneen lukuun, suositeltu malli on 4. asteen funktio ja heti alkuun kokeiltu lineaarinen 1. asteen funktio jää niukasti hopealle.

(Sivuhuomautuksena kerrottakoon, että AIC :n käyttöön liittyy tiettyjä oletuksia ja sen toiminta on epävarmaa silloin kuin oletukset eivät ole voimassa. Mikäli käyttäisimme Bayesläisiä analyysimenetelmiä, työkalupakista löytyisi esim. WAIC (widely applicaple information criterion), joka toimii yleisemmin.)

Havaittu ennustustarkkuus

Katsotaan vielä lopuksi kuinka sitten ennustamisessa kävikään. Alla olevassa kuvaajassa on alkuperäisten havaintojen päälle sovitettu AIC :n suosittelemat 4. asteen käyrä sekä lineaarinen suora ja lisäksi punaisella värillä loput kymmenen joukkuetta viime kaudelta, mitkä eivät vielä olleet mukana tilastollisessa mallinnuksessa.

Lasketaan, mikä polynomifunktioistamme olisi parhaiten ennustanut näitä punaisia uusia havaintoja. Mittarina käytetään keskineliövirhemittaria, RMSE, mikä on sitä parempi, mitä pienempi.

Polynomifunktion aste RMSE (pienempi parempi)
1. aste (lineaarinen) 66.7
2. aste (paraabeli) 65.8
3. aste 62.2
4. aste 98.2
5. aste 79.1

Huomaamme, että yksinkertaiset 1.-3. asteen funktiot ennustivat paremmin kuin monimutkaiset 4.-5. asteen funktiot, koska niillä on selvästi pienemmät RMSE-luvut. Ennustuskisan voiton vie lopulta kolmannen asteen funktio.

Ilmiön kuvaaminen

Ne ketkä ovat selvinneet tänne asti, saattavat olla kiinnostuneita siitä, mikä pelaajabudjetin vaikutus nyt olikaan menestykseen. Tässä kirjoituksessa päähuomio on uusien havaintojen ennustamisessa, jolloin ilmiön järjellinen selittäminen ei ole välttämättä edes mielenkiintoista. Nyt kun tuli kuitenkin aloitettua, niin…

Edellä esiteltyjen tunnuslukujen perusteella ei ole tällä pienellä aineistolla selvää, mitä mallia kannattaisi käyttää ilmiön selittämiseen. ”Keep it simple, stupid” -periaatteella vaaka kuitenkin kallistuu tasaisessa tilanteessa yksinkertaisempaan suuntaan. Niinpä sovitetaan lineaarinen regressiomalli nyt koko aineistolle ja se sanoo, että 25 miljoonan punnan budjetin jälkeen yhden miljoonan kasvatus pelaajabudjetissa lisäsi keskimärin 0.11 pistettä sarjan aikana. Toisin sanoen yksi lisäsarjapiste maksoi n. 9 miljoonaa puntaa.

Kuten nyt kaikki tiedämme, esim. Leicester ei paljoa lineaarista mallia kunnioittanut vaan paineli mestaruuteen häntäpään budjetilla. Ei lähdetä kuitenkaan ylisovittamaan mitään maagista 48 miljoonan euron optimibudjettia, vaikka selitysaste mittarina sitä tarjoaisikin.

Statistickon steesit

 • Kun tilastollisen mallinnuksen tarkoitus on ennustaa uusia havaintoja, on varottava datan satunnaisten piirteiden selittämistä, eli ylisovittamista.
 • Selitysaste kertoo, kuinka hyvin tilastomalli selittää jo havaittua dataa ja paranee aina kun malliin lisätään selittäviä muuttujia.
 • Informaatiokriteerit ennustavat mallin toimivuutta havaitun datan ulkopuolella.
 • Ennustemallin toimintaa kannattaa testata uudella ”testidatalla” aina ennen kuin alkaa tehdä sen avulla suuria päätöksiä.
 • Ennustemallien rakentaminen on yhdistelmä tiedettä ja taidetta.

Lähdeteoksena useassa kohtaa on käytetty kirjaa Richard McElreath: Statistical RethinkingFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Valikoitumisharha ennustuksissa

Oletko joskus havahtunut siihen, että huomaat nähneesi unessa juuri tapahtuneen asian? Tai onko isoäitisi kertonut ennustaneensa unessa useita merkittäviä tapahtumia elämässään? Mitä tällaisista ennustuskyvyistä pitäisi ajatella? Oma ensimmäinen arvaukseni on että hän on oikeassa. Aivan yhtä oikeassa kuin mustekala Paul ja pankin rahaston markkinointiesite.

Mustekalat urheilutietäjinä

MustekalaMustekala Paul tuli tunnetuksi ennustettuaan oikein kaikki 7 Saksan ottelua jalkapallon MM-kisoissa 2010. Paul on valitettavasti nyt jättänyt jo taakseen ennustamisen kuten kaikki muutkin maalliset harrastukset, joten mistähän tällaisia mustekaloja voisi löytää vaikka pian alkaviin koripallon EM-kisoihin? Yksinkertaistetaan hieman tavoitteita ja lähdetään etsimään mustekalaa, joka osaa ennustaa oikein seitsemän ottelua, missä kaikissa on vastakkain tasavahvat joukkueet eikä tasapeli ole mahdollinen lopputulos. Riittää että hankitaan akvaarioon 290 mustekalaa ennustelemaan, niin on 90% todennäköisyys että vähintään yksi heistä ennustaa kaikki oikein. Tosin etukäteen emme tiedä kuka tästä mustekalajengistä se sankari tulee olemaan, mutta eipä se estä hehkuttamasta parasta lonkeroprofeettaa jälkikäteen.

Sosiaalisen median ennustajaguruksi

Toisaalta jos itse haluat olla Paulin kaltainen ennustaja niin sekin onnistuu ja vielä 100% varmuudella. Avaat vaan 128 Twitter-tiliä. Puolella tileistä ennustat ennen ensimmäistä peliä toista joukkuetta ja puolella tileistä toista. Ottelun jälkeen suljet ne 64 tiliä, jotka eivät osuneet oikein. Jäljelle jääneillä 64:llä tilillä ennustat seuraavan koripallopelin voittajaksi molempia joukkueita 32 kertaa. Jatkat tätä samaa rataa, kunnes seitsemän pelin jälkeen sinulla on jäljellä yksi Twitter-tili, jonka aikaleimat todistaa ennustaneesi kaikki 7 peliä oikein etukäteen ja voit alkaa hankkimaan seuraajia. En ole ihan varma tekeekö tämmöinen temppu ketään kulttiguruksi, mutta hahmottaa hyvin valikoitumisharha(utukse)n ideaa.

Valikoidut rahastot

Mikäli käyt pankissa keskustelemassa sijoitusasioista, niin on aika yleistä että heillä on tarjota rahasto, joka on viimeisen parin vuoden aikana pieksänyt viimeisen parin vuoden aikana vertailuindeksit mennen tullen. Mikä kyseisen rahaston menestys on ollut ennen tätä esiteltyä aikajaksoa tai miten heidän kaikki muut rahastot ovat ylipäänsä menestyneet, ei välttämättä olekaan niin suosittu puheenaihe. Sattumaa sisältävissä tapahtumissa havaitaan aina poikkeuksellisen hyviä ja huonoja tapahtumia kun yrityksiä on vaan riittävästi. Pystyvätkö pankin rahastonhoitajat tuottamaan sitten asiakkaalle lisäarvoa pitkällä tähtäimellä? Sitä mitataan aivan muilla tavoilla kuin yksittäistä tähtirahastoa hehkuttamalla valitulla ajanjaksolla.

Takaisin unten maille

Unia tulee ja menee jatkuvasti. Ainakin omien kokemusten mukaan ne aika usein valmistavat tulevaisuuden potentiaalisille ikäville skenaarioille (paisti teini-iässä skenaariot olivat pääasiassa positiivisempia). Huomiota ne herättävät ja muistiin jäävät kuitenkin vain silloin kuin ne oikeasti toteutuvat. Ne sadat ja tuhannet unet jotka eivät koskaan oikeasti toteudu, eivät jää elämään tarinoiksi joita kerromme lapsenlapsillemme.

Statistickon steesit:

 1. Aivomme tykkäävät tarrata yhteensattumiin ja unohtaa ne kerrat kun omat ennustuksemme eivät toteutuneet
 2. Kun joku hehkuttaa ilmiömäisiä ennustuskykyjä, kysy onko kaikki ennustukset huomioitu vai onko ollut mahdollisuus valikoida jälkikäteen hehkutukseen päätyvät
 3. Isoäidit ei valehtele :)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Jalkapalloanalytiikan kulta-aikaa

group watching football matchNäin jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä elämme analytiikan kulta-aikoja. Ihmiset laidasta laitaan kiinnostuvat analysoimaan jalkapallojoukkueita ja yrittävät löytää taikakaavaa voittajan ennustamiseen. Työyhteisöjen kisaveikkaukset saavat harvemminkin urheilua seuraavat sukeltamaan hetkeksi veikkausten ihmeelliseen maailmaan. Mutta tästä lisää kirjoituksen lopussa. Katsotaan kuitenkin ensin, kuinka mediassa taho jos toinenkin on valjastanut tilapäisen analytiikkainnostuksen huomion keräämiseen.

Kosmofyysikko jalkapallon pauloissa

Tässä artikkelissa fyysikko Stephen Hawking kokeilee siipiään tilastotieteilijänä analysoimalla Englannin menestymismahdollisuuksia edellisten maailmanmestaruuskisojen perusteella. Hänen tutkimustuloksensa paljastaa mm. seuraavaa Englannin menestymiseen liittyen:

 • Englannin kannattaa käyttää punaisia paitoja valkoisten sijaan
 • Taktiikka ”4-3-3” toimii taktiikkaa ”4-4-2” paremmin
 • Eurooppalainen tuomari parantaa voittotodennäköisyyttä eteläamerikkalaiseen verrattuna
 • Korkealla pelaaminen murskaa Englannin voittomahdollisuudet

Olipa Hawkingin saavutukset fysiikan saralla kuinka kovat tahansa, niin tilastotieteilijänä on vielä petraamisen varaa. Jo tuon lehtiartikkelin perusteella hän onnistuu sortumaan useaan aloittelijan virheeseen analyysissaan. Toki näiden lehtijuttujen ensisijainen tarkoitus on tarjota vain ”höpöhöpö”-viihdettä, mutta koska juttuun on sotkettu oikea tiedemies, yritetään avata joitain ilmenneitä hämäryyksiä ja selviä virheitä:

 1. Valikoitu aineisto? Aineistona on MM-vuodesta 1966 lähtien. Miksi juuri tähän on aineisto rajattu? Eihän vaan Englannin kotikisoilla 1966 ole jotain tekemistä ”valinnan” kanssa?
 2. Aineiston käyttökelpoisuus?”Logistinen regressio” on varsin etevä analyysityökalu monien todennäköisyyksien mallintamiseen, kun aineistona on nykyhetkenkin populaatiota kattavasti kuvaava satunnaisotos. Kuinka hyvin 1960-luvun joukkue tai MM-kisat ylipäätään kuvaa nykypäivän joukkuetta tai kisoja?
 3. Aineiston koko? Tutkimuksessa on mukana kokonaista 12 turnausta (kisojen lukumäärä vuodesta 1966 alkaen). Jos Englanti pelaisi keskimäärin 5 ottelua turnauksessa, olisi tutkimuksen otoskoko 60. Aineiston riittävyys luotettaviin päätelmiin riippuu paljon siitä, kuinka montaa eri muuttujaa on tarkoitus tutkia. Jos huomioidaan vaikka pelkästään mainitut kolme luokittelevaa tekijää (puna/valkea pelipaita, ”4-3-3″/”4-4-2” taktiikka, eurooppalainen/etelä-amerikkalainen tuomari), jakautuu aineisto 2 * 2 * 2 = 8 osaan. Jokaiseen osioon jää siis keskimäärin 60 / 8 = 7.5 havaintoa. Pelipaidan väri tuskin on kuitenkaan ollut tutkimuksen pääkohde vaan haiskahtaa, että tässä on tutkittu lisäksi hyvin monia muitakin muuttujia, mutta nämä ovat nyt tällä kertaa sattuneet putkahtamaan esiin.

Tutkimuslöydöksiin liittyvästä epävarmuudesta ei artikkelissa puhuttu mitään, mutta ei tarvitse olla Einstein (Hawkingin esikuva) arvatakseen, ettei se taida kestää päivänvaloa.

Jalkapallovedonlyönti – kuin rahaa laittaisi pankkiin?

Toinen vastaantullut yritys on maailman mahtipontisimman pankin Goldman Sachs tekemät ennusteet. Tässä tutkimuksessa on päästy eroon monista Hawkingin ongelmista ottamalla mukaan kaikki muutkin maaottelut kuin MM-kisat lähes sadan vuoden aikana. Joukkueiden tasoerojen muutoksia on pyritty kontrolloimaan edeltävien pelien avulla automaattisesti joukkeiden taitotasoa pisteyttävällä ELO-menetelmällä. Lisäksi tutkimuksessa on pelipaitojen värin sijaan keskitytty oleellisiin muuttujiin.

Koneisto antaa paljon ihan uskottavan suuruisia arvioita, mutta esim. Brasilia saa pelottavan suuria todennäköisyyksiä: tutkimuksen mukaan Brasilia tulee voittamaan kotikisansa 50% todennäköisyydellä. Tutkijat lopussa myöntävätkin, että heidän käyttämämä ELO-pisteytys korostaa mahdollisesti liikaa aivan viimeisiä tuloksia ja Brasilialla sattuu olemaan juuri nyt alla suurinumeroiset voitot kovista maista viime kesältä( 3-0 vs. Espanja ja 4-2 vs. Italia). Lisäksi tutkimuksen mallissa on suuri painoarvo MM-kisojen kotiedulla, minkä voisi epäillä hieman laimenneen historian saatossa, vaikka 1930-1970-luvuilla nähtiinkin paljon kotimestaruuksia.

football bet slipKyseessä on sinällään mielenkiintoinen ja kunnianhimoinen yritys mallintaa tilastollisin menetelmin todennäköisyyksiä ilman syvällistä jalkapallo-osaamista. Tutkijat oikeaoppisesti myös testaavat menetelmän tomivuutta vuoden 2010 kisojen otteluihin ennen sitä tunnettujen tietojen avulla ja tulevat siihen lopputulokseen, että sattumalla on hyvästä analyysista huolimatta suuri vaikutus lopputuloksiin. Firman kannattaa siis edelleen keskittyä jauhamaan rahaa pankkibisneksillään. Internetin vedonlyöntimarkkinoilla vahvimmilla ovat ne, jotka historiadatan hallitsemisen lisäksi osaavat muuttaa numeroiksi yksittäisten pelaajien taitotasot ja joukkueen pelitaktiikan sekä yhteensopivuuden vastustajan taktiikkaa ja pelaajia vastaan. Nykypäivänä menestyvä vedonlyönti on siis yhdistelmä pitkälle vietyä lajituntemusta ja tilastotiedettä.

Itselläni ei futistietämys riitä vedonlyöntimarkkinoilla riittävän hyvään todennäköisyyslaskentaan, mutta sen sijaan osaan hyödyntää joitain vedonlyöntimarkkinoilla olevia tehottomuuksia. Näistä kiinnostuneiden kannattaa olla hereillä Twitterissä lähipäivinä.

Statistickon steesi:

 • Tilastomenetelmien turvallinen käyttö vaatii tutkittavan aiheen sisältöosaamista ja aineiston soveltuvuuden kriittistä arviointia

Bonussteesit työporukkaveikkauksiin (ei vielä tieteellisesti todistettuja):

 • Maalien tarkkuudella annetuissa tulosveikkauksissa yllätykset osuvat liian harvoin. Todennäköisin lopputulos on yleensä aina ’1-1’, mikäli ottelu on vähääkään tasaväkinen. Jos toinen joukkue on selvä suosikki, kannattaa veikata ’1-0’ ja murskasuosikille ’2-0’
 • Kannattaa valita yksi ”idea-joukkue”, jolla on hyvät mahdollisuudet päästä pitkälle, mutta jota muut kisan veikkaajat eivät ehkä osaa arvata.  Nyt potentiaalinen musta hevonen voisi olla jokin vähemmän tunnettu Etelä-Amerikan maa kuten Uruguay, Kolumbia tai Chile.
 • Pääasiassa kannattaa suosia todennäköisiä menestyjiä ja lopputuloksia, mutta pelkkiä yleisiä suosikkeja veikkaamalla on vaikea nousta veikkauksen kärkiryhmästä voittajaksi.  Sen takia voittaja tarvitsee ripauksen tuuria ”idea-joukkueensa” onnistumisen muodossa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Tuurin alkulähteillä

Past Vs Future Dice Today Tomrrow Comparison Betting GambleKirjoitus on julkaistu myös Louhia-blogissa 9.5.2014.

Tilastotieteeseen perustuva analytiikka on jollain tapaa säännönmukaisuuksien ja sattuman erottelua toisistaan. Vastasyntyneen lapsen isää saattaa kiinnostaa, minkä tietojen avulla voidaan laskea lapselle odotettu pituus aikuisiässä (ohjatakseen ajoissa oikean urheilulajin pariin) ja millä todennäköisyydellä pituusennuste menee täysin pieleen. Pokerinpelaajaa saattaa kiinnostaa oliko turnauksen voitto pääosin vain tuurin ansiota vai oliko hän oikeasti muita parempi pelaaja.

Sattuman määrittelyä noppaleikein

Stokastiikka tarjoaa omat matemaattiset perusteet sattumalle, mutta mietitään mitä käytännössä sattuma tarkoittaa. Leikitään, että olemme heittämässä noppaa ja tavoitteenamme on saada heitettyä numero 6. Mietitään tavoitteen onnistumista heitettäessä neljältä eri korkeudelta.

Heitto Heittokorkeus Heittotyyli Todennäköisyys kuutoselle
1. 1 cm Täysin hallittu pudotus. Sattuma ei ehdi vaikuttamaan. 100%
2. 2 cm Halittu pudotus, jonka ilmavirta joskus kääntää väärään numeroon 75% (arvio)
3. 5 cm Suljetaan 2 numeroa pois heittämällä niin, että noppa pyörii vain yhteen suuntaan 25% (=1/4)
4. 100 cm Täysin sattumanvarainen 16.7% (=1/6)

Jossain välillä 5 cm – 100 cm olemme ylittäneet rajan, jonka jälkeen emme enää pysty heittotaidoilla vaikuttamaan kutosen ilmenemiseen. Ilmanvastuksen ja painovoiman vaikutus on sellainen, jota emme osaa hallita/laskelmoida, joten meidän näkökulmasta sattuma määrää täysin lopputuloksen. Todennäköisyysjakaumat määrittävät kuitenkin raamit, missä sattuma operoi. Tässä tapauksessa todennäköisyysjakauma sanoo, että kutonen tulee kerran kuudesta, eli todennäköisyys on 16.7%.

Näin saatiin hahmoteltua sattumalle (= tuurin/säkän vaikutus) käytännönläheinen määritelmä: Sattuma on informaatiota, jota ei tunneta. Kun noppa on pysähtynyt, tiedämme tuloksen eikä tulokseen ole enää sattumalla vaikutusta. Nopan ollessa ilmassa osa lopputuloksen informaatiosta on vielä tuntematonta. Sen määrä riippuu siitä, miltä korkeudelta kutosta yritetttiin tähdätä.

Sattuman tyypit

Tässä vaiheessa jakaisin sattuman vielä kahteen luokkaan.

B-luokan sattuma
Sattumaa, joka on jonkinlaisella tietotaidolla supistettaavissa. Esim. kohdan 2. nopanheitossa joku taitava heittämistä harjoitellut  taikuri saattaisi saavuttaa kutosen todennäköisyyden 98%, vaikka meillä  tavallisilla viskelijöillä se oli 75%.

A-luokan sattuma
Sattuma, josta ei millään päästä eroon vaikka käytettävissä olisi kaikki tämän hetken tietotaito ja teknologiat. Esim. noustaan Puijon torniin heittämään noppaa maahan, niin ei varmasti maailmasta löydy sellaista taikuria, joka pystyisi nostamaan kutosen todennäköisyyttä yli 16.7%:n. (Noppaan ei saa tehdä fyysisiä muutoksia.) Näin ollen kaikki heittoon liittyvä sattuma on A-luokan sattumaa.

Ennusteiden subjektiivisuusFrosch in Hand

Nyt olemme ehkä jo havainneetkin, että sattuma voi olla jossain määrin subjektiivinen (vaihtelee eri henkilöiden välillä) käsite. Havainnollistetaan sitä vielä seuraavalla esimerkillä:

Kolme henkilöä yrittää ennustaa (omilla tiedoilla, ilman netin tai TV:n apua), mikä on lämpötila Helsingissä seuraavana päivänä klo 12.

1. Eetu Extremeurheilija

Eetu on ollut onnettomuuden jäljiltä viimeiset puoli vuotta koomassa. Hän on juuri herännyt ikkunattomassa sairaalasssa. Eetulla onneksi aivot toimivat normaalisti, mutta hänellä ei ole minkäänlaista ajantajua edes vuodenajasta. Eetun tekee näillä tiedoilla parhaan mahdollisen arvauksen ja veikkaa edellisten vuosien arvioitua keskilämpötilaa +7 astetta. Eetu tosin tiedostaa, että arvauksessa on paljon epävarmuutta ja sattumalla on iso vaikutus siihen, kuinka lähelle ennuste osuu.

2. Pera Perustietäjä

Peralla ei ole käytössä analyysimenetelmiä, joista voisi olla hyötyä tarkkojen ennusteiden tekemiseen. Hän kuitenkin järkeilee, että peräkkäiset päivät ovat yleensä jossain määrin samankaltaisia. Omien tietojensa pohjalta hänen paras arvaus onkin tänään päivällä lämpömittarissa paistanut lukema +20.

3. Mauno Mallintaja

Mauno on maailman parhaimmistoon kuuluva metereologi. Hänellä on tiedossa ilmakehän muutoksien systematiikka ja hän osaa hyödyntää monimutkaista matematiikkaa sisältäviä malleja lämpötilojen ennustamiseen. Hän vastaa  ennusteeseensa perustuen +15 astetta ja osaa kertoa myös että 95% varmuudella lämpötila on välillä  +12 ja +18 astetta.

Katsotaan sitten todennäköisyysjakaumien avulla, miltä ilmiö nimeltä ”huomisen lämpötila” näyttää itse kunkin näkökulmasta. Näissä kuvioissa jakauman leveys kuvaa arvauksen liittyvää sattuman määrää ja toisaalta kuvion korkeus ennusteen hvyyyttä kyseisessä kohdassa.

Rplot_ennustajat

Maunon ennusteeseen liittyy pelkästää A-tyypin sattumaa, koska hänellä on käytössä kaikki tämän hetken tietotaito ja parhaat analyysimenetelmät. (Tilanne voi olla toinen esim. viiden vuoden päästä teknologian kehittyessä). Peralla ja Eetulla ennusteeseen liittyy A-luokan sattuman lisäksi B-luokan sattumaa. Osan Eetun B-luokan sattumasta Pera onnistui mallintamaan hyödyntämällä tietoa tämän päivän lämpötilasta. Peran B-luokan sattuman taas Mauno mallinsi pois hyödyntämällä tietoa ilmavirtojen liikehtimisestä. (Jäljelle jääneen sattuman määrä näkyy punaisen epävarmuusjakauman leveytenä.)

Seuraavana päivänä ennustuskisa ratkesi ja tulos oli 17 astetta. Lähimmäksi osui Mauno, mikä oli odotettavissakin. Tosin Perankin ennuste heitti vain 3 astetta. Mikäli muut eivät tietäisi Maunon metereologi-taustasta, saattaisi  hän helposti saada jälkipeleissä ”Hannu Hanhi” -lisänimen.

Statistickon steesit:

 1. Sattuma on tuntematonta informaatiota
 2. Sattuma voi olla osin subjektiivista
 3. A-luokan sattumaa ei voida poistaa millään tämän hetken tietotaidolla tai teknologialla. Teknologian ja tieteen kehitys voi kuitenkin ajan kanssa vähentää A-luokan sattumaa.
 4. B-luokan sattuma johtuu saatavilla olevasta informaatiosta, mitä ei olla hyödynnetty
 5. Tilastotieteen analyysimenelmät pyrkivät mallintamaan ilmiöiden B-luokan sattumaa ja löytämään todennäköisyysjakauman jäljelle jäävälle puhtaalle, ideaalitilanteessa A-luokan, sattumalle. Lopputuloksena saadaan yleensä ”mutu”-arvauksia huomattavasti parempia ennusteita ja arvioita niihin liittyvälle epävarmuudelle.
 6. Arkikielessä sattuman sijaan puhutaan hyvästä/huonosta tuurista

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail